ROVINA U KOLÍNA, 7.8.2011

08.08.2011 19:48

Deštěm zkoušená akce našich kolínských přátel měla na pořadu svůj druhý ročník. Vlastně to byl ročník třetí, ale ten loňský zhatilo jak jinak než počasí.

Letos to s předpovědí nevypadalo jinak. Vytrvalé deště, stoupající hladiny českých toků, to vše silně připomínalo rok předešlý. Přesto všechno ale z Veleňe vyráží silná desetičlenná skupina kola chtivých nadšenců, skládající se ze sedmi členů naší odbočky a tří hostí. Před odjezdem ještě kontaktujeme Michala Janáčka s dotazem na počasí v polabské nížině. Po sdělení, že v Kolíně dokonce prosvituje slunce, vyrážíme! Sotva se však kola našich vozů dala do pohybu začalo pršet...

A pršelo prakticky celou cestu. Po příjezdu do Kolína však déšť ustal a my opravdu zahlédli sluníčko! Nutno však podotknout, že to bylo naposledy...

U zimního stadionu již čekala skoro kompletní skupina slávistických cyklistů. Rychlá společná fotka za sucha a rychle vyrazit, než si to někdo při pohledu na valící se mračna rozmyslí.

Trasa byla skoro identická s prvním ročníkem, takže většina z nás cestu znala. Nebylo tedy nutné držet peloton pohromadě. Každý nasadil tempo, které mu vyhovovalo a ukrajoval kilometry k vysněné zastávce na soutoku Labe a Cidliny. Cestou jsme se ještě zastavili v Libicích nad Cidlinou u památníku slavníkovského hradiště, několik nezbytných fotografií a už opět sedíme na kole a míříme k výše zmíněnému občerstvovacímu bodu.

Zde se také celý peloton sjíždí. Každý vybírá z bohaté nabídky zdejšího stánku. Sedíme, popíjíme skvěle ošetřený Bernard a pojídáme klobásky, či špízy a vedeme ne moc veselé řeči o naší Slavii...

Zhruba po půlhodině se opět červenobílý had dává do pohybu. Do Poděbrad je to už jen kousek. Zde se opět skupina dělý na ty, kteří pokračují do Nymburka a na ty co dávají přednost výtečné zmrzlině na náměstí lázeňského města.

K hradbám nymburkým nás nakonec dorazilo 14. Dáváme si výtečnou postřižinskou jedenáctku ( považte, bratru za 17,- kč) a nabíráme síly na cestu zpět. Ta ale musela být pozdržena kvůli mému prázdnému zadnímu kolu. Společnými silami byl defekt opraven a my vyrážíme za ostatními k soutoku. Snad zvedající se vítr, snad déšť v zádech nebo snad znovu žízeň, nevím, ale tempo nasazené z Nymburka bylo vražedné. Během chvilky jsme také dorazili zpět k soutoku. Krátká zastávka a už jedeme ku Kolínu.

Cíl etapy se nacházel tam kde start tedy u zimního stadionu, kde v příjemné restauraci nad plzeňským pivem rozebíráme zážitky z povedené cyklistické vyjížďky.

Bezva akce, která dala alespoň chvilku zapomenout na nepovedený start do nové sezóny. 32 účastníků muselo být jistě spokojeno! A ten déšť nakonec zas tolik nevadil, vždyť chodíme na fotbal na Slavii, tak co nás může rozházet...

 

TATA

F.F

 

P.S. Zvláštní slovo obdivu zasluhuje náš host Bača, který překonal svůj rekord v délce ujetých kilometrů osm krát!!!

Vyhledávání